Veelgestelde vragen

Wanneer jouw cilinders aan vervanging toe zijn en je op zoek gaat naar nieuwe cilinders voor jouw insteekslot, dan is het noodzakelijk dat je weet welke maat de nieuwe cilinders moeten hebben. Hiervoor moet je jouw cilinderslot opmeten. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Wij leggen het jou in een paar stappen uit.


Hoe meet ik de cilindermaat?

De maatvoering van cilinders bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld 30/30. Deze twee getallen zijn de afstanden in millimeters, gemeten vanuit het hart van de cilinderbout (die door het insteekslot in de cilinder steekt) tot en met het schild of de rozet aan de buitenkant van de deur. Om de maat te meten, kijk je naar de kopse kant van de deur. Is de afstand van cilinderbout tot buitenkant deurbeslag zowel naar links als naar rechts 30mm? Dan is jouw cilindermaat 30/30. De totale lengte van de cilinder is dan 60mm en de cilinderbout bevindt zich precies in het midden van de cilinder.


Stap 1: Bekijk de cilinder vanaf de kopse kant van de deur

De cilinderbout die te zien is aan de kopse kant van de deur, is altijd het hart van jouw cilindermaat. Dat is dus de basis van waaruit je gaat meten. Wil je helemaal zeker weten dat je precies dezelfde maat meet als jouw huidige cilinder, dan kun je de cilinder uit het slot halen. Schroef daarvoor de cilinderbout los, steek de sleutel in het slot en draai deze een klein stukje zodat de cilinder vrij komt uit het slot.


Stap 2: Buitenmaat cilinderslot opmeten

Meet allereerst nauwkeurig de buitenmaat op van de cilinder. Je doet dit door de afstand tussen het hart van het schroefgat tot de buitenkant van de cilinder te meten.


Stap 3: Binnenmaat cilinderslot opmeten

Meet vervolgens de binnenmaat van de cilinder op. Doe dit weer nauwkeurig, deze keer vanaf het hart van de stelschroef tot de binnenzijde van de cilinder. Met name bij de aanschaf van een knopcilinder is het van belang dat je deze maat goed noteert voor de knopzijde van de cilinder, in het geval er een verschil is tussen de buiten- en binnenmaat.

Cilinderslot opmeten met ongelijke delen

Het gebeurt regelmatig dat één lengte van de cilinderbout tot de buitenkant van het deurbeslag langer is dan de ander kant. De maatvoering loopt op in stappen van vijf millimeter. Het is dus mogelijk dat wanneer je aan de slag gaat met je cilinderslot opmeten, dat je uitkomt op een cilindermaat 30/35, 30/45 of 40/50.


Soorten cilinders

Weet je niet zeker welk type cilinder geschikt is voor jouw deur? Wij vertellen je over de vier mogelijke cilindersloten en hoe je ze gebruikt.


De dubbele cilinder is veruit het meest gebruikte cilinderslot. Deze steek je door de deur heen, waarna je het slot aan beide kanten met een sleutel kunt bedienen. Heel geschikt voor binnendeuren én buitendeuren.


Een halve cilinder plaatsen veel mensen aan de binnenzijde van de buitendeur. Zo kunnen ze deze op een extra punt afsluiten wanneer ze 's avonds gaan slapen. Ook voor de meterkast is dit type een uitkomst.


De knopcilinder wordt veel gebruikt op buitendeuren, zoals de voordeur. Je hoeft dan geen sleutel te pakken om de deur te openen, maar kunt gewoon de knop aan de binnenzijde omdraaien.


Een halve knopcilinder is een goede hulp wanneer je een kast wilt kunnen afsluiten, zonder dat hij echt op slot hoeft te zitten. Gebruik een halve knopcilinder bijvoorbeeld voor de deur van de spelletjeskast of de kelderkast.

Kan ik mijn sleutels laten bijmaken?
Ben je op zoek naar extra sleutels voor de binnen- en buitendeuren in jouw woning of voor jouw bedrijfspand? Dan kun je deze eenvoudig laten bijmaken. Een sleutelservice heeft vaak een uiteenlopende collectie van diverse sleutelmerken, zodat ook jouw oude sleutels makkelijk bijgemaakt kunnen worden. Wel is het zo dat sommige sleutels pas bijbesteld kunnen worden wanneer je het certificaat kunt tonen. Voor het bijmaken van zulke sleutels, kun je terecht bij ons!

Waarom hebben sommige sleutels een certificaat?
Er zijn bedrijven die hun producten beschermen door middel van een patent. Dit zorgt ervoor dat sleutels alleen bij te bestellen zijn bij hen. Deze patenten – die je kunt herkennen aan het certificaat dat bij het product geleverd wordt – zorgen ervoor dat de techniek die achter een product zit, voorbehouden blijft aan een fabrikant. De maker beschermt dus zijn eigen product. Dit geeft jou als klant de zekerheid dat eventuele verloren sleutels of gestolen sleutels niet door anderen bijgemaakt kunnen worden. Jij bent de enige die weet hoeveel sleutels er in omloop zijn, omdat jij de security card bezit.

Sleutel bijmaken zonder certificaat
Heb je een oude cilinder, dan is de kans groot dat deze geen veiligheidscertificaat heeft. De reden hiervoor kan zijn dat het type cilinder wat verouderd is of dat het cilinderslot een lager beschermingsniveau heeft. Met de sleutels van deze cilinders kun je direct naar de sleutelmaker. Daar wordt de sleutel snel bijgemaakt – soms zelfs met ‘klaar terwijl u wacht’-service!

Sleutel met certificaat bijmaken
Heb jij een gecertificeerd slot? Dan moeten bijbestellingen gedaan worden door de fabrikant zelf. Dit is bijvoorbeeld een bedrijf als Cisa of DOM. Een sleutel laten bijmaken kan alleen in combinatie met de code die op jouw certificaat staat en een kopie van het certificaat. Zo ben je ervan verzekerd dat jij de enige bent die de sleutels van jouw sloten kan bijbestellen!

FUNCTIE B

OMSCHAKELFUNCTIE



Toepassing

Voor deursystemen, die tijdelijk doorgang van binnen en van buiten moeten bieden en daarnaast tijdelijk niet van buiten af toegankelijk mogen zijn. Opening van de deur vanaf de gevaarzijde is principieel altijd mogelijk (vluchtdeurfunctie).

Functie gevaarzijde (bij uitgeschoven nachtschoot)
De deur heeft aan de gevaarzijde een deurkruk resp. een greepstang/drukstang. Bij bediening van de deurkruk resp. greepstang worden de dagschoot en de uitgeschoven nachtschoot teruggetrokken. De deur kan geopend worden.

Functie buitenzijde (bij uitgeschoven nachtschoot)

De deur heeft aan de buitenzijde een deurkruk resp. een greepstang/drukstang. Bij uitgeschoven nachtschoot staat de kruktuimelaar in vrijloop geschakeld. Bij ingeschoven nachtschoot blijft de kruktuimelaar in de vrijloop. Pas na een sleutelschakeling wordt de kruktuimelaar aangekoppeld en kan de deur via de deurkruk worden geopend. De nachtschoot is altijd met de sleutel vergrendelbaar.


FUNCTIE E

WISSELFUNCTIE



Toepassing

Voor deursystemen, waarbij ongeautoriseerd openen van buiten af beslist verhinderd dient te worden. Opening van de deur vanaf de gevaarzijde is principieel altijd mogelijk (vluchtdeurfunctie)

Functie gevaarzijde

Aan de gevaarzijde bevindt zich de deurkruk resp. de greepstang/drukstang. De uitgeschoven nachtschoot kan bij paniek gelijktijdig met de dagschoot via de deurkruk resp. de greepstang/drukstang worden teruggeschoven.
In ontgrendelde toestand kan de nachtschoot met de deurkruk, greepstang/drukstang of de sleutel worden teruggeschoven. Met de sleutel kan het slot vergrendeld en ontgrendeld worden.

Functie buitenzijde

Aan de buitenzijde bevindt zich een vaste knop. In ontgrendelde toestand kan de nachtschoot met de sleutel worden teruggeschoven. Met de sleutel kan het slot vergrendeld en ontgrendeld worden.


FUNCTIE C

GEDWONGEN SLUITFUNCTIE




Toepassing

Voor deuren, waarbij ongeautoriseerd openen van buiten af beslist verhinderd dient te worden.
Opening van de deur vanaf de gevaarzijde is principieel altijd mogelijk (vluchtdeurfunctie).

Functie gevaarzijde
Aan de gevaarzijde bevindt zich een deurkruk resp. een greepstang/drukstang. De uitgeschoven nachtschoot kan bij paniek gelijktijdig met de dagschoot via de deurkruk resp. de greepstang/drukstang worden teruggeschoven.

Functie buitenzijde

Aan de buitenkant bevindt zich een deurkruk. In vergrendelde toestand staat de deurkruk in vrijloop geschakeld. De deur kan alleen met de sleutel worden geopend. De sleutel moet tot de eindaanslag in openingsrichting gedraaid worden, dan pas wordt de kruktuimelaar aangekoppeld en kan de deur via de deurkruk geopend worden. Na het uittrekken van de sleutel staat de deurkruk weer in de vrijloop geschakeld.


FUNCTIE D

LOOPFUNCTIE



Toepassing

Voor deursystemen, die tijdelijk doorgang van binnen en van buiten moeten bieden. Om het openen van de deur van buiten na een paniekontgrendeling te verhinderen, dient de nachtschoot met de sleutel weer te worden uitgeschoven.
Opening van de deur vanaf de gevaarzijde is principieel altijd mogelijk (vluchtdeurfunctie).

Functie gevaarzijde

Aan de gevaarzijde bevindt zich een deurkruk resp. een greepstang/drukstang. De uitgeschoven nachtschoot kan bij paniek gelijktijdig met de dagschoot via de deurkruk resp. de greepstang/drukstang worden teruggeschoven. Met de sleutel wordt het slot vergrendeld en ontgrendeld.

Functie buitenzijde

Aan de buitenzijde bevindt zich een deurkruk. In vergrendelde toestand staat de deurkruk in vrijloop geschakeld. Na een paniekontgrendeling kan de nachtschoot vanaf de buitenzijde met de deurkruk of met de sleutel via de wissel worden teruggeschoven.
Met de sleutel wordt het slot vergrendeld en ontgrendeld.

LOOPDEUR DIN-RECHTS
Vluchtdeur 2-vleugelig met greepstang* naar buiten openend DIN
Loopdeur: Links naar buiten openend
Passieve deur: Rechts (voor DIN-linkse sloten)



LOOPDEUR DIN-LINKS
Vluchtdeur 2-vleugelig met greepstang* naar buiten openend DIN
Loopdeur: Rechts naar buiten openend
Passieve deur: Links (voor DIN-rechts sloten)



OMGEKEERDE PANIEKFUNCTIE

Vluchtdeur 2-vleugelig met greepstang* naar binnen openend DIN
Loopdeur: Rechts naar buiten openend
Passieve deur: Links (voor DIN-rechtse sloten)


De geldigheid van normen alleen betekent niet automatisch dat ze moeten worden toegepast. Het zijn op zichzelf slechts aanbevelingen die kunnen worden gebruikt als vrijwillige basis voor contracten of aanbestedingen.

Geldigheid van de Europese normen
De Europese normen EN 179 en EN 1125 zijn geldig in alle lidstaten van de Europese Unie. De implementatie in de toepasselijke nationale wetgeving is hier verplicht. Hoewel de status van de implementatie in deze landen sterk varieert, adviseren wij deze normen volledig na te leven.



DIN EN 179
- SLOTEN VOOR NOODUITGANGEN

Geschikt voor delen van gebouwen die niet toegankelijk zijn voor het publiek, bijv. kantoorgebouwen, particuliere wooncomplexen.

Beslag

- Deurkrukken of drukplaten
Vereisten voor deursystemen

- Openingskracht van 70N, verticaal uitgeoefend op de deurkruk
verticaal worden uitgeoefend op de deurkruk
- De vergrendelingselementen van de deur moeten worden ontgrendeld en
de deur automatisch openen
Belangrijk

- Nooduitgangsvoorzieningen zijn niet geschikt als paniekuitgangsvoorzieningen



DIN EN 1125
- ANTIPANIEKSLOTEN
Geschikt voor openbare gebouwen waar bezoekers niet bekend zijn met de omgeving bijv. luchthavens, scholen, ziekenhuizen.

Beslag

- Vluchtzijde: Handgreep of duwstangen die zich uitstrekken over de volledige breedte van de deur
deurbreedte zijn verplicht
- Buiten: deurkruk, knop of blindplaten
Eisen voor deursystemen

- Met een maximale bedieningskracht van 80N moet de deur
automatisch openen
- Het deurelement wordt onderworpen aan een voorspanning van 1000N, de maximale ontgrendelingsdruk
De ontgrendelingsdruk mag niet hoger zijn dan 220N
Belangrijk

- De goedkeuringsverklaring of het testcertificaat voor de deur moet de installatie van een deur uitdrukkelijk toestaan.
de installatie van een systeem uitdrukkelijk toestaan
- Panieksloten zijn ook geschikt voor nooduitgangen

Webshop powered by Marcando